Jedan od najpoznatijih crtanih filmova svih vremena "Snježana i sedam patuljaka", sutra slavi 75. rođendan. Premijerno je prikazan 21. decembra 1937. godine u Hollywoodu.



To je prvi dugometražni animirani film u historiji filmske produkcije u Americi proizveden u punom koloru, prvi u produkciji Walt Disneja kao i deseti najkomercijalniji film 20. vijeka.

Rad na filmu "Snježana i sedam patuljaka" je počeo početkom 1934, a u junu iste godine Disney je u New York Timesu najavio proizvodnju svog prvog dugometražnog animiranog filma. Walt Disney se suočio sa problemima pri samom početku rada na filmu, pošto su njegov brat i poslovni partner Roy Disney, kao i supruga Lilian pokušavali da ga odvrate od te ideje.

Disney se nadao da će na ovaj način proširiti ugled studija i povećati prihode što mu je i uspjelo. Međutim, u to vrijeme da bi obezbjedio novac morao je svoju kuću da stavi pod hipoteku kako bi obezbjedio potrebne prihode. Troškovi snimanja filma su od predviđenih 250 hiljada dostigli 1,5 miliona dolara što je bio ogroman iznos za film u to vrijeme.

Čuveni film "Snježana i sedam patuljaka" bio je jedan od samo dva animirana filma, (drugi je Diznijeva "Fantazija") koji su se našli na listi 100 najboljih američkih filmova svih vremena Američkog filmskog instituta (AFI) 1997. godine i bio je na 49. mjestu.

Nakon ažuriranja liste 2007. godine film se popeo na 34 mjesto, ovaj put kao jedini tradicionalni animirani film. Sljedeće godine AFI je proglasio ovaj film za najbolji američki animirani film svih vremena i najbolji ikada iz Walt Disnejevog Animiranog klasičnog filma.

1989. godine film je postavljen u Nacionalni filmski registar Sjedinjenih Država i ocjenjen je kao djelo od kulturnog historijskog i estetskog značaja.


Objavi komentar Blogger

  1. Hi, I do believe this is an excellent website. I stumbledupon it ;) I may revisit
    yet again since I saved as a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change,
    may you be rich and continue to guide others.

    My site; quest bars

    OdgovoriIzbriši
  2. Have you ever thought about including a little bit
    more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and all.
    Nevertheless imagine if you added some great pictures or video
    clips to give your posts more, "pop"! Your content is excellent but with pics and clips, this
    blog could certainly be one of the best in its field.

    Amazing blog!

    my website; quest bars

    OdgovoriIzbriši

 
Top