''Rižu s rasplesanom hobotnicom'' možete naći u jednom restoranu na Hokkaidu. Prelijete ju sojinim umakom i njezini kraci počinju plesati. Zatim možete jesti

http://www.24sata.hr/image/samo-u-japanu-u-restoranu-nude-rasplesanu-hobotnicu-504x335-20110730-20110727145126-3eaecc22435a9a8b2452b1b319da84bf.jpg

Kada u restoranu Ikkatei Tabiji na Hokkaidu naručite japansku deliciju odori-don, konobar će vam donijeti zdjelu začinjene riže i povrće, a na vrhu će vas gledati obezglavljena hobotnica. Koja više nije živa, dakako.

Posebnost ovog jela koje se, ne bez veze, naziva i ''riža s rasplesanom hobotnicom'', je to što hobotnicu možete 'oživjeti'. Naime, kada ju prelijete umakom od soje, počinje se pomicati. Umak stimulira neurone u krakovima lignje i stvara uznemirujući prizor, piše Courier Mail. Slično je i s posoljenim žabljim kracima. Nakon što izlijete sav umak hobotnicu možete pojesti. Ili ne morate.

U Australiji takvu metodu serviranja hrane, japanskog naziva ikizuruki, smatraju kontroverznom pa su je zabranili.


Objavi komentar Blogger

 
Top