Piazza di Spagna se izgledom malo promjenila od 18. stoljeća i njom još dominiraju dvostruke stube, poznate pod nazivom Španjolske stube.



Dizajnirao ih je Francesco de Sanctis 1723. godine, s namjerom da poveže Via del Babuino s Via Felice. Stube vode do crvkice iz 16. stpljeća pod nazivom Trinitá dei Monti, odakle se pruža prekrasan pogled na grad zbog kojeg se zaista vrijedi uspeti na vrh stepenica.

Španjolske stube su dobile naziv po susjednoj Španjolskoj ambasadi, iako se ovo područje sve više počenje ličiti na Engleski Ghetto, kako ga i naziva lokalno stanovništvo. Turisti, uključujući danas velike pisce među kojima su Keats, Shelly, Byron,...u 18. i 19. stoljeću su pomogli ovoj četvrti da postane kozmopolitska i umjetnička četvrt.



Na dnu stuba se nalazi Baracaccia fontana , koju je dizajnirao Bernini 1627. godine. Na desnoj strani se nalazi Spomen kuća Keats-Shelley, u kojoj je 1821. godine umro od turbekuloze dvadesetpetogodišnji John Keats. Izložba uključuje slike, privatna pisma te urnu sa Shelley-evim ostacima kao i uvojak crvene kose Keats-a.








Objavi komentar Blogger

 
Top