U nedostatku stalnog zapošljenja, mnogi Kongoanci su kakav-takav izvor prihoda našli u prevozu stvari na svojim čikudijima za novac ili hranu

http://www.vijesti.me/slika-519x316/vijesti/cikudi-africka-bicikla-drveta-slika-88924.jpg

Na putevima Demokratske Republike Kongo uobičajen prizor su dječaci koji voze ili guraju drvena bicikla, koja u toj zemlji nazivaju - čikudi.

Čikudi obično služe za prevoz namirnica od kuće do obližnje pijace i natrag.

Ova neobična bicikla su proizvod improvizacije kreativnih ljudi koji oskudijevaju u materijalima kao što su željezo ili čelik.

http://www.vijesti.me/slika-w519/caffe/cikudi-africka-bicikla-drveta-slika-88921.jpg

Na fotografiji iznad možete vidjeti trojicu dječaka koji na čikudiju, drvenom biciklu, prevoze namirnice na pijacu Mušaki, u blizini grada Goma.

Čikudiji su i dio tradicije naroda u ovoj siromašnoj afričkoj državi, a takođe i jako bitan dio lokalne mikroekonomije.

U nedostatku stalnog zapošljenja, mnogi Kongoanci su kakav-takav izvor prihoda našli u prevozu stvari na svojim čikudijima za novac ili hranu.

http://www.vijesti.me/slika-w519/caffe/cikudi-africka-bicikla-drveta-slika-88923.jpg

Ne postoje pouzdani podaci kada je prvi drveni bicikl napravljen, ali lokalno stanovništvo vjeruje kako je sve počelo u postkolonijalnom vremenu, nakon dobijanja nezavisnosti od Belgije šezdesetih godina prošlog stoljeća.

U tom periodu u Kongo su uvezeni prvi motocikli koje su lokalni siromašni stanovnici pokušali da kopiraju praveći ih od drveta, sirovine koje im je bila najpristupačnija, a koja je ujedno bila i adekvatna za takav poduhvat.

http://www.vijesti.me/slika-w519/caffe/cikudi-africka-bicikla-drveta-slika-88922.jpg
izvor

Objavi komentar Blogger

 
Top