U azijskom dijelu Rusije, u južnom Sibiru okruženo planinama, smjestilo se najdublje jezero na svijetu - Bajkalsko jezero. Ujedno je i jedno od najstarijih jezera, staro oko 25 milijuna godina.

Baikal lake

Duboko je oko 1700 metara, površine 37 000 kilometra kvadratnih. U Bajkalsko jezero se ulijeva 336 rijeka, a izvire samo jedna - Angara. Smatra se da ime Bajkal na jeziku starog naroda Kurikan znači mnogo vode, te je tako dobilo ime, ali je poznato i pod imenom Plavo sibirsko oko. Po postanku je tektonsko jezero i zbog neprestanog gibanja Zemljine kore jezero se stalno produbljuje. Jezero ima oblik polumjeseca dužine 635 km, te ima obalu dugu 2000 km i 27 otoka.

IMG_1754

Oko jezera se smjestilo četrdesetak gradića čiji su stanovnici nekada vodu koristili za piće zahvaljujući malenim rakovima koji se iz njega hrane algama pa je voda bila izuzetno čista. Međutim, razvojem gospodarstva i industrije jezero je onečišćeno otpadnim vodama. Unatoč tome voda je i dalje relativno bistra.

(still frozen) Baikal Lake

Bajkalsko jezero je zbog svoje dugotrajne izoliranosti dom mnogim jedinstvenim vrstama, ima više od 1550 vrsta životinja i 1085 vrsta biljaka te ih je 80% endemskih vrsta. Među najpoznatijom biljnom vrstom je močvarski osat. Od životinjskog svijeta najpoznatiji je bajklaski tuljan koji se još i naziva nerpa. Zatim imamo najneobičnijeg ljuskara Acantho gammaridae koji izgledom podsjeća na oklopljeno oružje, ima veoma otrovne bodlje koje se protežu cijelim tijelom. Spužva Lubomirskia baikalensis svoj uspjeh temelji na vodi bogatoj kisikom te je zbog toga jedinstvena. Glavana riba u jezeru je Golomyanka te predstavlja 80% ribljeg svijeta u jezeru. Zaštitna delicija je vrsta lososa Omul.

http://farm7.staticflickr.com/6071/6108889345_b38802e596_b.jpg


Tokom zime jezero je potpuno zaleđeno, a led zna biti debljine od 30 cm pa do nekoliko metara te se preko jezera odvija promet.

Bajkalsko jezero je je veoma privlačno turistima dok ga Rusi smatraju najvećim prirodnim čudom i nazivaju ga svetim morem.


Objavi komentar Blogger

 
Top